Skillnaden mellan Komplex-PTSD och enbart PTSD, och mina tankar kring det

Detta med PTSD!
Jag har tidigare berättat att jag har Komplex-PTSD, vad är då skillnaden mellan Komlpex-PTSD och enbart PTSD?.. Låt mig förklara...""Komplex"" framför betyder att det är fler än ett trauma, och enbart PTSD är vanligtvis ett trauma.
Vid komplex PTSD finns vanligtvis en ensidig och genomgripande negativ självbild, stora relationssvårigheter och bristande känsloreglering. Detta kan uttryckas i dissociation och personlighetsförändringar, som kan vara lätta att förväxla med psykostillstånd och andra svåra psykiska diagnoser. Även somatiska symtom som smärta kan förekomma. 
Jag undviker situationer som kan dra igång minnen. Ofta går jag in i dissociation och ""stänger"" av. Det kan vara vääligt obehagligt att ""vakna"" upp efter detta. Jag är själv inte medveten när jag går in i dissociation.
Om någon tillexempel knäpper med fingrarna kan man, eller i alla fall bli väldigt arg och förvirrad. Jag går in i försvarsmekanismen att försvara mig själv och smäller gärna runt armarna när någon ""väcker"" mig med detta!!..  Nog om dissociation...
 
En lukt, en plats, eller olika situationer kan utlösa återblicken och det känns som att man återupplever händelsen. Det kan kännas som om man tappar kontrollen. Ibland är det väldigt svårt att i efterhand förstå vad som utlöste den obehagliga återblicken. Det är inte heller ovanligt att man känner skuld eller skam för det inträffade, eller att man är lättirriterad...................
 
Tar och skriver mer en annan dag då det är fika nu...
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: